WEActiveVol | PO HU
15517
page-template-default,page,page-id-15517,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Az alacsony termékenységi ráta, valamint az egyre magasabb várható élettartam közvetlen következményeként a teljes népességen belül folyamatosan növekszik az idősek számaránya. Az idősödő lakosság problémája jelentős hatással van a modern Európára, s nagy kihívást jelent a gazdaság és az európai társadalmak szociális ellátórendszerei számára. Az idős emberek arányának növekedése felértékeli azokat a tevékenységeket, melyek az idős emberekben rejlő lehetőségek kiaknázását és azok társadalmi és civil aktivitások kereteibe való beépítését célozzák.

 

A társadalom elöregedéséből adódó kihívásokkal való szembenézés terén kulcsfontosságú az aktív idősödés, illetve annak lehetővé tétele, hogy az idősödő emberek továbbra is tevékeny részesei legyenek a társadalmi folyamatoknak. Az önkéntesség választ ad az idős emberek aktív társadalmi részvételét elősegítő erőforrásaik és lehetőségeik fejlesztésének igényére: nem-formális tanulási forma biztosít, mely fejleszti a készségeket és kulcskompetenciákat (kommunikáció, társadalmi és civil kompetenciák, a kezdeményezésre és vállalkozásra való hajlam, a tanulás tanulása).

 

A projekt fő célja az önkéntesség terjesztése az 50 éven felüli emberek körében. Ezt a partnerszervezetek munkatársainak nemzetközi együttműködésén keresztül érjük el, akik ötletek, tudások, tapasztalatok és jó gyakorlatok cseréjén keresztül térképezik fel az önkéntesség témáját.

 

Konkrét céljaink:

  • a partnerországok önkéntességgel kapcsolatos alapvető szabályozásainak és statisztikai adatainak megismerése;
  • a partnerországok 50+ önkéntesség terén használt módszertanainak feltárása;
  • az 50 éven felüliek önkéntességét akadályozó tényezők megismerése;
  • az 50 éven felüli önkénteseket foglalkoztató intézmények attitűdjeinek vizsgálata;
  • az önkéntesség terjesztése a partnerországokban disszeminációs eseményeken, szórólapon és jó gyakorlatokat bemutató kiadványon keresztül.

 

Célcsoportunk: a felnőttoktatásban aktív képzők, trénerek, coach-ok, önkéntes-koordinátorok, az önkéntesség és az aktív idősödés terén dolgozó projektvezetők és terepi szakemberek, valamint a résztvevő szervezetek tanácsadói és döntéshozói.

Partners