WEActiveVol | PO RO
15518
page-template-default,page,page-id-15518,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Nivelul scăzut al fertilității și creșterea speranței de viață sunt două aspecte care influențează în mod direct un număr mare de persoane în vârstă din populația totală. Problema îmbătrânirii populației afectează Europa modernă și rămâne o provocare majoră pentru economia și sistemele de securitate socială ale societății europene. O pondere tot mai mare a persoanelor vârstnice creează nevoia de a organiza acțiuni menite să implice persoanele în vârstă, în activități sociale și civice.

 

Un aspect cheie în combaterea îmbătrânirii populației este oferirea posibilității de a rămâne activi pe măsură ce îmbătrânesc și de a continua să se implice în  societate. Voluntariatul răspunde la necesitatea de a consolida resursele și potențialul persoanelor vârstnice pentru participarea activă în societate. Acesta este recunoscut ca o activitate de învățare non-formală, care dezvoltă abilități și competențe-cheie (comunicare, competențe sociale și civice, spiritul de inițiativă și antreprenoriat, precum si competența de a învăța să înveți).

 

Scopul principal al proiectului este acela de a consolida activitatea de voluntariat în rândul  persoanelor de peste 50 de ani. Acesta va fi realizat printr-o cooperare internațională a echipelor organizațiilor participante, care vor explora tema voluntariatului prin schimbul de idei, cunoștințe, experiență și bune practici.

 

Obiectivele specifice sunt:

  • familiarizarea cu reglementările legale în domeniul voluntariatului și date statistice de bază privind voluntariatul în țările partenere;
  • explorarea metodelor de lucru cu voluntarii de peste 50 de ani din țările partenere;
  • explorarea obstacolelor care limitează activitatea de voluntariat pentru persoanele de peste 50 de ani;
  • identificarea de informații privind atitudinea organizațiilor/instituțiilor care implică voluntari în activitatea proprie față de voluntarii de peste 50 de ani;
  • promovarea voluntariatului în țările partenere prin intermediul unor evenimente de diseminare, pliante și broșuri de bune practici.

 

Grupul țintă este format din educatori / formatori / profesioniști activi în educația adulților, coordonatori de voluntari, manageri de proiect, practicieni care lucrează în domeniul voluntariatului si a îmbătrânirii active, consilierii, oameni care constituie factori de decizie din cadrul organizațiilor participante. Echipa va explora tema voluntariatului prin schimbul de idei, cunoștințe, experiență și bune practici.

Partners